Hlavní stranaZpravodajstvíDNA technologie pro vystopování původu zkaženého jídla

DNA technologie pro vystopování původu zkaženého jídla

Datum: 21.1.2015 

Podle amerického CDC (Centers for Disease Control and Prevention) postihnou onemocnění ze zkaženého nebo kontaminovaného jídla ročně každého šestého Američana a kolem 3 tisíc jich zabijí.

U většiny problematických potravin přitom doposud nebylo možné vystopovat jejich zdroj. Současné metody sledování původu potravin jsou v USA a nejspíš i leckde jinde neúčinné, což ohrožuje zdraví milionů lidí a také to potravinářský průmysl stojí miliardy dolarů. V podobných případech se začíná výslechem postižených zákazníkůdodavatelů potravin a pak se velmi detailně rekonstruuje průběh dodánívýroby dotyčné potraviny. Bývá to únavné a časově náročné.

Vývojáři z laboratoří Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) proto ve spolupráci se startupem DNATrek vyvinuli cenově přijatelnou a účinnou metodu, která umožňuje přesně a rychle vystopovat původ kontaminovaných potravin. Lidé z LLNL přitom tuhle technologii zvanou DNATrax původně navrhli pro bezpečné sledování proudění vzduchu v místnostech i mimo ně.

Podle vedoucího vývoje aplikace technologie DNATrax v oblasti bezpečnosti potravin George Farquara jde o nezamýšlený přínos technologie DNATrax, který ale vývojáři velmi uvítali. Když se potraviny během výroby označkují materiálem DNATrax, tak pak lze snadno zjistit, odkud konkrétní výrobek pochází.

DNATrax jsou vlastně částice z molekul cukru a neživotaschopných kousků DNA, která slouží jako molekulární čárový kód. Podle vývojářů jde o substanci bez chutizápachu, kterou americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil jako bezpečnou pro přidávání do potravin. Farquar vtipkuje o čárovém kódu ve spreji, který lze při výrobě nastříkat na potraviny.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn