Hlavní stranaZpravodajstvíCo jíme ovlivňuje jak myslíme

Co jíme ovlivňuje jak myslíme

Datum: 18.5.2012 

Nová studie vědců z University of California jako první demonstruje, jak dlouhodobá strava bohatá na fruktózu zpomaluje mozek, znemožňuje zapamatování si a učení, a jak omega-3 mastné kyseliny mohou tento účinek potlačovat. Studie provedená na krysách byla publikovaná v časopise Journal of Physiology.

Co jíme ovlivňuje jak myslíme. Dlouhodobá konzumace stravy bohaté na fruktózový obilný sirup mění schopnost mozku učit se a zapamatovat si nové informace. Nicméně obohacení jídla o mega-3 mastné kyseliny pomáhá tento dopad minimalizovat.

Výsledky se netýkají přirozeně se vyskytující ovocné fruktózy, ale obilného sirupu s vysokým podílem fruktózy, který se přidává do potravin jako sladidlo a konzervant. Běžně se používá jako sladidlo do nealkoholických nápojů, chuťových přísad nebo potravin určených pro děti.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn