Hlavní stranaZpravodajstvíČisté ruce půl zdraví

Čisté ruce půl zdraví

Datum: 19.12.2011 

Naše ruce jsou v neustálém kontaktu s okolním prostředím, s předměty, jídlem, lidmi nebo zvířaty. Denně se dotýkáme věcí, kterých se před námi dotkly stovky jiných lidí, jejichž ruce nemusely být čisté. Nachlazení lidé se dotýkají svých úst a nosu a infikují své ruce a povrchy. Přenáší tak infekci na zařízení, kterých se může dotknout zdravý člověk a po kontaktu s očima, nosem nebo ústy se může infikovat.

Jednoduché pravidla snižující riziko přenosu infekce

1.      Mytí rukou před přípravou jídla a po zacházení se syrovým masem.

2.      Mytí rukou po použití toalety.

3.      Mytí rukou před dotýkáním se očí, nosu nebo úst.

4.      Mytí rukou po manipulaci s odpadky nebo špinavým prádlem.

5.      Mytí rukou před a po kontaktu s nemocnou osobou.

6.      Máme-li rýmu, měli bychom si mýt ruce po kašlání nebo smrkání.

Mýdlo se nepoužívá proto, aby ničilo bakterie, má rozpustit nečistotu a umožnit její smytí společně s bakteriemi. Horká voda pomáhá mýdlu rozpouštět špínu. Nejdůležitější na mytí rukou je jeho trvání a nemělo by být kratší než 15 sekund.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn