Hlavní stranaZpravodajstvíChitosan udrží banány déle čerstvé

Chitosan udrží banány déle čerstvé

Datum: 24.8.2012 

Vědci vyvíjí přípravek na bázi chitosanu, který by měl zpomalit zrání banánů. Banány stejně jako jiné čerstvé ovoce a zelenina po sklizni stále dýchají. Čím více banány dýchají, tím rychleji zrají. Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, rychlost respirace se u banánů nezpomaluje a tudíž nedozrávají pomalu. Banánová dužnina uvolňuje sloučeninu, která podporuje dýchání a dužnina se mění na jednoduché cukry, proces se urychluje a ovoce se stává stále více sladké a měkké. Dílo zkázy dokončí bakterie žijící na slupce, které způsobí hnití ovoce.

Vyvíjený sprej by měl na banánové slupce vytvořit ochrannou vrstvu z chitosanu. Jde o polysacharid odvozený od chitinu. Sprej udrží ovoce déle čerstvé, protože zneškodní bakterie, které způsobují hnilobu.

Vědci zjistili, že postříkání zelených banánů chitosanovým aerogelem můžeme udržet banány čerstvé až 12 dní. Postřik by mohl být použit během přepravy, nebo během prodeje v supermarketech nebo až přímo konečnými zákazníky.

V zemědělství je chitosan již k postřiku listů a ovoce používán. Tento biologicky degradovatelný polymer našel uplatnění také při čištění vody, v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn