Hlavní stranaZpravodajstvíČerná rýže s protizánětlivými a protialergickými...

Černá rýže s protizánětlivými a protialergickými účinky

Datum: 1.11.2010 

 

Málo známá odrůda rýže - černá rýže - by mohla mírnit záněty související s alergiemi, astmatem a dalšími nemocemi. Studie vyšla v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vědci testovali účinky extraktu z otrub černé rýže na kožních zánětech u laboratorních myší. Injekčně vpravený extrakt snižoval kožní záněty asi o 32 % ve srovnání s kontrolou a snižoval také produkci látek podporujících zánět. Extrakt z otrub hnědé rýže se těmito příznivými účinky pochlubit nemůže. 10 % otrub černé rýže v krmivu ulevilo myším od svědění spojeného s alergickou kontaktní dermatitidou, což je bežný typ podráždění pokožky.

Otruby jsou vnější slupky zrna. Při zpracování hnědé rýže jsou odstraňovány a vzniká nám důvěrně známá bílá rýže. Otruby černé rýže budou dále studovány jako slibná potravinová složka s protizánětlivými a protialergickými účinky.

Mendel Friedman a kolegové upozorňují, že jejich předešlý výzkum prokázal, že otruby černé rýže potlačovaly uvolňování histaminu, který způsobuje zánět. Experimenty prováděli na buněčných kulturách.

Vlasta Stancová

Původní studie:

Sun Phil Choi, Sung Phil Kim, Mi Young Kang, Seok Hyun Nam, Mendel Friedman. Protective Effects of Black Rice Bran against Chemically-Induced Inflammation of Mouse Skin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010; 58 (18): 10007 DOI: 10.1021/jf102224b

Zdroj:

http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=223&content_id=CNBP_025923&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=8283283b-01bf-4e8f-b7d1-3bf64066bbc6

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn