Datum: 16.1.2014
Jak se salmonely jednou dostanou do potravinářského zařízení a dostanou šanci vytvořit biofilmy, tak je nesmírně obtížné, možná nemožné je pobít dezinfekcí.
Mary Corcoran z Národní irské univerzity v Galway vedla tým výzkumníků, kteří se pokusili zahubit salmonelové biofilmy na různých typech pevného povrchu třemi různými dezinfekčními prostředky.
Ukázalo se, že když poskytnou salmonelám týden času na to, aby jejich biofilmy narostly a zesílily, tak je žádný z testovaných dezinfekčních prostředků nedokáže zlikvidovat. Biofilmy přežily i hodin a půl dlouhou intenzivní koupel v dezinfekci.
Podnětem k této studii byl nedávný případ, kdy 160 lidí z 10 různých zemí onemocnělo gastroenteritidou, vyvolanou salmonelami sérotypu Agona. Jejich původ byl vystopován v mase z významného potravinářského podniku.
Corcoranová a spol. zjistili, že se tento sérotypyp odolností biofilmů nijak zvlášť neliší od ostatních salmonel. Úspěšné biofilmy ve skutečnosti tvořily všechny salmonely, na které se vědci podívali. Bez větších problémů přežívaly v biofilmech na všech testovaných typech povrchů, včetně skla, nerezové oceli, keramiky či plastu. Čím více měly salmonely času na tvorbu biofilmu, tím odolnější biofilm byl.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ nabĂdka - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Vylepšená bakterie E. coli vyrábà cenný lék z narcisu galantamin
Drony s upravenĂ˝mi komáry pomáhajĂ proti šĂĹ™enĂ infekcĂ