Datum: 19.3.2012
Pravidelná konzumace rýže významně zvyšuje riziko cukrovky II. typu, informují o tom vědci z Harvard School of Publik Health.
Vědci se pokoušeli zjistit, zda je riziko závislé na množství snězené rýže, a zda existuje vyšší riziko pro asijskou populaci, ve které se bílá rýže konzumuje častěji. V asijských zemích lidé jedí průměrně čtyři porce rýže za den, zatímco v západních zemích lidé jedí méně než pět porcí za týden. Autoři analyzovali výsledky ze čtyř studií (Čína, Japonsko, USA, Austrálie).
Výsledky ukazují, že čím větší množství bílé rýže člověk sní, tím větší riziko cukrovky II. typu mu hrozí, nezávisle na národnosti. Autoři studie odhadují, že riziko se zvyšuje asi o 10 % s každou další porcí bílé rýže (porce cca 158g). Vědci dále zjistili, že u žen je souvislost významnější než u mužů.
Bílá rýže s vysokým glykemickým indexem (GI) je převládajícím typem rýže konzumovaným po celém světě. Bílá rýže má nižší množství živin ve srovnání s hnědou rýží, včetně vlákniny, hořčíku a vitaminů. Právě nízký obsah důležitých živin může být příčinou zvýšeného rizika cukrovky.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády - Brigády pro studenty
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavnà i vedlejšà pracovnà poměr
V USA schválili prodej bioluminiscentnĂch „svÄ›tluškovĂ˝ch“ petĂşniĂ
Lipidové nanočástice s RNA zasahujà proti zánětům nervové soustavy