Hlavní stranaZpravodajstvíBílá rýže zvyšuje riziko cukrovky

Bílá rýže zvyšuje riziko cukrovky

Datum: 19.3.2012 

Pravidelná konzumace rýže významně zvyšuje riziko cukrovky II. typu, informují o tom vědci z Harvard School of Publik Health.

Vědci se pokoušeli zjistit, zda je riziko závislé na množství snězené rýže, a zda existuje vyšší riziko pro asijskou populaci, ve které se bílá rýže konzumuje častěji. V asijských zemích lidé jedí průměrně čtyři porce rýže za den, zatímco v západních zemích lidé jedí méně než pět porcí za týden. Autoři analyzovali výsledky ze čtyř studií (Čína, Japonsko, USA, Austrálie).

Výsledky ukazují, že čím větší množství bílé rýže člověk sní, tím větší riziko cukrovky II. typu mu hrozí, nezávisle na národnosti. Autoři studie odhadují, že riziko se zvyšuje asi o 10 % s každou další porcí bílé rýže (porce cca 158g). Vědci dále zjistili, že u žen je souvislost významnější než u mužů.

Bílá rýže s vysokým glykemickým indexem (GI) je převládajícím typem rýže konzumovaným po celém světě. Bílá rýže má nižší množství živin ve srovnání s hnědou rýží, včetně vlákniny, hořčíku a vitaminů. Právě nízký obsah důležitých živin může být příčinou zvýšeného rizika cukrovky.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn