Hlavní stranaZpravodajstvíBitvy bakterií v sýru nás ochrání před potravinovými...

Bitvy bakterií v sýru nás ochrání před potravinovými patogeny

Datum: 27.12.2021 

Sýr je vlastně jednoduchý produkt. Obvykle se skládá z mléka, enzymů, soli a bakterií, dohromady vytvářející konzistenci a vůni sýra. Kvůli své jednoduchosti a tomu, že postrádá látky, které chrání jiné potraviny, je ale sýr zranitelný vůči zákeřným potravinovým patogenům.

Kredit: Pixabay, CC0 Public Domain.Když se vyrábí sýr, tak se používají „startovací“ bakteriální kultury, které promění mléko na sýr. Dennis D'Amico z americké University of Connecticut zjistil, že jiné, „ochranné“ bakteriální kultury, mohou v sýru úspěšně čelit nebezpečným bakteriím a znemožní jim rozjet závažnou infekci.

D'Amico v předešelém výzkumu studoval „ochranné“ kultury, aby zjistil, které by bylo možné použít proti běžným potravinovým patogenům, jako je Listeria, E. coli nebo Salmonella. V jeho laboratoři také ověřovali, zda by „ochranné“ kultury mohly ovlivnit „startovací“ kultury při procesu výroby sýra.

Vědci dospěli ke třem „ochranným“ kulturám, které následně testovali. Šlo o jednu kulturu bakterie Lactococcus lactis (LLN) a dvě různé kultury bakterie Lactiplantibacillus plantarum (LP a LPP). Ukázalo se, že „ochranné“ kultury účinně zastavují infekce listerií. Obě kultury Lactiplantibacillus plantarum dokázaly sabotovat schopnost listerií přežít v trávicí soustavě.

Experimenty neprokázaly, že by „ochranné“ kultury ovlivňovaly schopnost patogenu vázat se k buňkám. Na druhou stranu, kultury LLN a LPP, významně snížily schopnost patogenů invadovat buňky střev a všechny tři kultury zamezily patogenům pronikat epiteliální bariérou mezi buňkami.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn