Hlavní stranaZpravodajstvíInovace pro potravinářství

Inovace pro potravinářství

Datum: 12.8.2010 

Tým chemiků z Harvard University in Cambridge, Massachusetts vyvíjí jednoduché zařízení, které najde uplatnění při testování hustoty různých látek v potravinářství. Pracuje na principu magnetické levitace, rychle a přesně.

Jednoduché zařízení je tvořeno vialkou (viz. obrázek - skleněná laboratorní nádobka) naplněnou tekutinou a umístěnou mezi dvěma magnety velikosti kostky ledu.

Vědci zjistili, že vzorky mléka, másla nebo rostlinného oleje umístěné ve vialce se vznáší v určité vzdálenosti mezi magnety. Tato vzdálenost, měřená pravítkem, přesně odpovídá hustotě vzorku.

Měřením hustoty lze stanovit obsah cukru v nealkoholických nápojích, obsah tuku v másle, mléčných výrobcích, obsah soli ve vzorcích vody nebo třeba objem alkoholu ve víně.

Podle autorky studie Katheriny Miricové jsou stávající zavedené techniky měření uvedených veličin často složité, těžkopádné a drahé.

Zařízení je prozatím ve fázi laboratorního testování, vědci se nyní soustředí na jeho přeměnu v nástroj použitelný v praxi na výrobní lince.

Studie byla uveřejněna v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vlasta Stancová

Celý článek na:

http://www.physorg.com/news199713591.html

Ilustrační foto:

http://www.physorg.com/news199713591.html

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn