Datum: 12.8.2010
Tým chemiků z Harvard University in Cambridge, Massachusetts vyvíjí jednoduché zařízení, které najde uplatnění při testování hustoty různých látek v potravinářství. Pracuje na principu magnetické levitace, rychle a přesně.
Jednoduché zařízení je tvořeno vialkou (viz. obrázek - skleněná laboratorní nádobka) naplněnou tekutinou a umístěnou mezi dvěma magnety velikosti kostky ledu.
Vědci zjistili, že vzorky mléka, másla nebo rostlinného oleje umístěné ve vialce se vznáší v určité vzdálenosti mezi magnety. Tato vzdálenost, měřená pravítkem, přesně odpovídá hustotě vzorku.
Měřením hustoty lze stanovit obsah cukru v nealkoholických nápojích, obsah tuku v másle, mléčných výrobcích, obsah soli ve vzorcích vody nebo třeba objem alkoholu ve víně.
Podle autorky studie Katheriny Miricové jsou stávající zavedené techniky měření uvedených veličin často složité, těžkopádné a drahé.
Zařízení je prozatím ve fázi laboratorního testování, vědci se nyní soustředí na jeho přeměnu v nástroj použitelný v praxi na výrobní lince.
Studie byla uveřejněna v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Vlasta Stancová
Celý článek na:
http://www.physorg.com/news199713591.html
Ilustrační foto:
http://www.physorg.com/news199713591.html
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
Práce - Nabídky práce pro studenty
Částice DNA napodobující viry jsou slibné jako vakcíny
Nové selenové nanočástice pomáhají zvládat postmenopauzální osteoporózu